You are currently viewing Vanhat juuttisäkit

Vanhat juuttisäkit

Päijät-Hämeen nukkekotiharrastajat ry. järjesti etäkurssin juures- ja perunasäkkien valmistuksesta. Kurssin vetäjänä toimi yhdistyksen puheenjohtaja Leea Lehelmä ja sain Leealta luvan jakaa kurssilla käytetyn ohjeen kanssanne. Kiitokset Leealle!

Jos olet kiinnostunut liittymään jäseneksi P-H nukkekotiharrastajiin, niin ilmoittaudu täällä.

Nyt teemme siis vanhanaikaisia juuttisäkkejä erilaisten juuresten, kasvisten ja pähkinöiden säilytykseen ja esillepanoon esimerkiksi nukkekodin kellariin, markkinakojun yhteyteen tai minikauppaan. Säkit on nopea ja helppo valmistaa.

Juuttisäkkejä on käytössä edelleen ainakin kahvisäkkeinä ja ne ovat kysyttyjä sisustuskankaina. Paljon erilaisia ideoita vanhojen juuttisäkkien käyttöön sisustuksessa löydät muun muassa Pinterestistä.

Tarvikkeet

Ohuehko pellava-/puuvillakangas

Sakset

(Kangas)liimaa

Sivellin tai pumpulipuikko

Hiekkaa, pumpulia tai talouspaperia

Viivoitin

Lyijykynä ja kapeakärkisiä spriitusseja

Sokeri-/liimaliuosta

Massasta valmistettuja minijuureksia tai esim. siemeniä

Juuttisäkit pellava- / puuvillakankaasta

Juuttisäkit ovat nimensä mukaan valmistettu juuttikankaasta, joka on melko paksua ja karkeaa kangasta eikä sellaisenaan sovi kovin hyvin miniatyyrien valmistukseen. Etsi sen sijaan pellava- tai puuvillakangasta, joka muistuttaa juuttikangasta. Kankaan tulisi olla hieman jäykkää, jotta sen saa pysymään kasassa, mutta se ei saa olla liian paksua. Muuten sen työstämisestä tulee vaikeaa.

 1. Leikkaa kankaasta noin 7 cm x 5 cm pala. Tästä tulee keskikokoinen säkki. Jos haluat ison säkin tee palasta hieman isompi.
 2. Taita kankaan pitkille sivuille noin 0,4 cm levyiset taitokset ja paina ne kynnellä teräväksi. Leikkaa pieni pala taitosten yläreunasta pois, niin ne eivät näy.
 3. Taita kankaan lyhyille sivuille noin 0,4 cm taitokset, levitä liimaa, esimerkiksi siveltimellä tai pumpulipuikolla, taitosten sisäpuolella ja liimaa ne kiinni kankaaseen.
 4. Levitä seuraavaksi liimaa pitkän sivun taitosten ulkosivuille ja liimaa ne yhteen. Käännä kangasta niin, että sauma jää säkin takapuolelle.
 5. Liimaa sitten pohjasauma kiinni.
Juuttikangas
Kuvalähde: Indiamart

Säkkien koristelu

Jos haluat säkkeihin tekstiä tai kuvioita, piirrä ne tässä vaiheessa. Voit esimerkiksi kirjoittaa säkkiin, mitä se pitää sisällään, kuten perunat, kahvi, jauhot jne. Voit myös koristella säkkejä joko oikeilla tai kuvitteellisilla logoilla ja kuvilla tai lisätä niihin viivakoodia, jos haluat niistä nykyaikaisia.

1. Laita säkin sisälle pala pahvia alustaksi, ettei tussi leviä kankaan läpi toiselle puolelle.

2. Luonnostele ensin lyijykynällä kuvio tai teksti ja vahvista viivat sen jälkeen kapeakärkisellä spriitussilla. Tussi ei saa olla vesiliukoinen, koska muuten väri saattavat levitä myöhemmissä tekovaiheissa.

Vinkki! Jos haluat kuvion tai tekstin näyttävän kuluneelta, piirrä se pienin katkoviivoin tai pistein.

Kahvisäkki
Kuvalähde: Varusteleka.fi

Säkkien muotoilu ja täyttö

Täytä säkki esimerkiksi hiekalla, jos haluat siitä tukevan tai pumpulilla, jos se esimerkiksi makaa maassa. Myös talouspaperilla säkin saa pysymään pystyssä.

 1. Käännä ja liimaa pohjan sauma kiinni säkin sisäpuolelle taakse.
 2. Laita säkkiin vuorotellen talouspaperia ja vedellä ohennettua liimaa ja muotoile säkkiin taitoksia ja paina sitä hieman kasaan.
 3. Jätä säkin suuhun noin 0,3 cm korkuinen tila lopullisille täytemateriaaleille, kuten juureksille, pähkinöille, kahvipavuille tms.
 4. Jos haluat tässä kohtaa säkistä pienemmän, käännä säkin reuna kaksinkerroin tai voit kääntää pelkästään  etureunaa.
 5. Kun olet muotoillut säkin toivotun mukaiseksi, levitä ylimmän talouspaperikerroksen päälle ohut liimakerros. Lado sen päälle kerros minikasviksia tai siemeniä ja anna niiden kuivua kunnolla.
 6. Levitä siveltimellä säkin ulkopintaan vesiliimaliuosta tai sokeriliuosta säkin kovettamiseksi. Voit myös käyttää suihketärkkiä tai hiuslakkaa.
 7. Lisää säkkiin vielä sisältöä tyhjiin kohtiin, joista alusmateriaali pilkistää, ja jos haluat asetella kasviksia nätisti esille.
 8. Ryhmittele säkit asetelmiin minikauppasi edustalle tai nojaamaan seinää vasten. Voit myös lisätä esimerkiksi kauhat säkkeihin.

Lisävinkki! Jos haluat suljettuja säkkejä, niin täytä säkit valitsemallasi täytemateriaalilla ja liimaa sitten niiden suut kiinni. Voit myös ommella säkkien suut kiinni.

Minisäkkejä täynä perunoita ja siemeniä
Kuvalähde: Leea Lehelmä

Vastaa