You are currently viewing Vanhanajan sukset ja sauvat

Vanhanajan sukset ja sauvat

Lunta tulvillaan, on raikas talvisää…

Tänä vuonna lunta on saatu kasapäin ja säät ovat suosineet hiihdon ystäviä. Tässä julkaisussa tehdäänkin vanhanajan sukset ja sauvat. Mittakaava on 1/12.

Ohje on julkaistu aiemmin henkilökohtaisessa blogissani nukkekodinlumo.blogspot.fi

Vanhanajan sukset

Tämä ohje, niin kuin myös sauvojen ohje, on keskivaikea, mikä tarkoittaa, että se vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä, näppäryyttä ja aikaa.

Voit tehdä pidemmät sukset pitkälle miesnukelle (17,5 cm pitkät ja 210 cm oikeankokoisina) tai/ja lyhyemmät sukset normaalipituiselle naisnukelle (15 cm pitkät ja 180 cm oikeankokoisina).

Tarvikkeet

Kaksi (2) puulastaa (20 cm x 2,5 cm)

Mattoveitsi tai
Askarteluveitsi ja leikkuualusta
Kaarevareunainen huonekalu
Vati ja vettä
Maalarinteippiä
Viila / hiomapaperia
Nahkaa
Sakset 
Yleisliimaa

Akryylimaalia (ruskea ja musta)
Akryylilakka
Siveltimiä

Leikkuualusta ja askarteluveitsi

1. Leikkaa askarteluveitsellä puulastan pyöreät päät pois ja halkaise lasta kahtia. Hio lastat tasaisiksi hiomapaperilla ja laita ne likoamaan lämpimään veteen noin tunnin ajaksi, kunnes ne ovat taipuisia.

Mattoveitsi ja puulastoja

2. Kiinnitä lastat maalarinteipillä jakkaran tms. kaarevaan reunaan niin, että kärkiosa on kiinni kaarevassa pinnassa (ks. kuva). Jätä sukset paikalleen noin vuorokaudeksi, kunnes ne ovat kuivuneet.

3. Vuole suksien kärjet matto- tai askarteluveitsellä teräviksi ja hio ne tasaisiksi viilalla tai hiomapaperilla.

Maalrainteipillä kiinnitettyjä puulastoja jakkarassa

4. Maalaa sukset tummanruskealla akryylimaalilla. Anna suksien kuivua ja lakkaa ne akryylilakalla kiiltäviksi kuin ne olisi juuri tervattu. Voit myös kuluttaa maalipintaa hiomalla ja maalaamalla useamman kerroksen ruskean erisävyillä.

Minisukset

5. Leikkaa nahasta kaksi (2) noin 3 cm (naisten sukset) ja 3,5 cm (miesten sukset) pituista ja 1 cm paksuista suorakaiteen muotoista palaa eli päläkset kohtiin, joihin jalat laitetaan, sekä kaksi (2) noin 2 cm pitkää ja noin 3 mm leveää suikaletta siteiksi eli mäystimiksi suksiin.

6. Liimaa nahkapalat kiinni yleisliimalla niin, että siteiden päät jäävät hieman jalan alle tulevan kappaleen alle.

Minisukset ja nahanpaloja

Sauvat

Sauvoja niin kuin suksiakin voit tehdä kahta eri kokoa. Isommat sauvat ovat 11 cm (132 cm) ja lyhyemmät 9 cm (108 cm).

Vinkki! Tarkista sauvojen sopiva pituus nuken avulla. Sauvojen tulisi ulottua hieman nuken vyötärön yläpuolelle.

Tarvikkeet

Grillitikkuja
Nahkaa ja nahkanyöriä
Piikki
Lyijykynä
Polymeerimassaa (FIMO) / Neljä (4) metalli- tai muovirinkulaa
Maalia tai tussi (hopea)
Musta ohutkärkinen tussi (permanent)

Kulta- ja hopeamaali

1. Katkaise grillitikut sopivan mittaisiksi niin, että niiden toiseen päähän jää terävä kärki. Hio sitten tikut ja lakkaa ne akryylilakalla (ei välttämätöntä). Maalaa lopuksi sauvojen kärjet hopeiksi.

2. Levitä tikkujen yläpäihän yleisliimaa ja kieputa niihin nahkanyöriä kädensijoiksi sekä tee hihnalenkit. Aloita kieputus tekemällä lenkki ja jatka nyörin kieputtamista alaspäin tikkua. Leikkaa nyörin pää vinoksi ja liimaa kiinni tikkuun.

3. Tee sommat (ruskeasta) polymeerimassasta tai käytä valmiita metalli- tai muovirenkuloita, mikäli sinulla on sellaiset saatavilla. Muotoile massasta kaksi (2) noin 1 mm paksuista ja halkaisijaltaan noin 1 cm rinkulaa. Maalaa rinkulat ruskeiksi akryylimaalilla.

Minisauvat ja valkoista polymeerimassaa

4. Leikkaa nahasta kaksi (2) 3 cm x 3 cm kokoista neliötä ja leikkaa ne vielä plusmerkin muotoisiksi. Tee sitten piikillä paloihin reiät ja suurenna niitä grillitikun terävällä päällä niin, että noin puoli senttiä tikkua jää somman alapuolelle sauvan kärjeksi. Kavenna plusmerkin sakaroita vielä sirommiksi varoen, ettei reikä repeä.

5. Taivuta ja liimaa sakaroiden päät rinkulan alapuolelle pikaliimalla. Pujota sen jälkeen sommat sauvoihin ja laita varsiin heti sompien alapuolelle vähän pikaliimaa, jotta ne pysyvät paikoillaan. Piirrä ohuella mustalla tussilla vielä sauvan kärjen reuna.

Vinkki! Nahkaa saa esimerkiksi vanhoista kukkaroista, joita löytää kirpputoreilta.
Minisauva ja nahanpaloja
Minisuksien sommat

Aurinkoisia hiihtokelejä!

Vastaa