You are currently viewing Sieniä massasta

Sieniä massasta

Syksy on erilaisten sienten vuodenaika. Varsinainen sienikausi alkaa kuitenkin jo kesällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Suomessa kasvaa tunnettuja sienilajeja kuutisen tuhatta ja tunnistamattomiakin on satoja. Ruokasieniä Suomesta löytyy useita kymmeniä. Tunnista sienet Luontoportin sivuilla.

Tämä ohje esittelee helpon tavan valmistaa massasta sieniä pienoismaailmaan. Olen valinnut ne ehkä tutuimmat ruokasienet, kantarellin ja herkkutatin. Lisäksi olen valinnut helposti tunnistettavan punakärpässienen, jota näkee syksyllä lähes kaikkialla. Se on myrkyllinen ja siihen ei tule koskea, mutta minimaailmassa kaikki sienet ovat turvallisia.

Tein sieniä polymeerimassasta sekä savenkaltaisesta muovailumassasta ja vertailen niitä ohjeessa. Kummassakin on hyötynsä ja haittansa.

Ota siis kori käteesi ja lähde sieniretkelle kanssani. Tällä kertaa emme kuitenkaan mene metsään.

Kantarellit polymeerimassasta

Pirteän keltaiset kantarellit tai kanttarellit ovat virallisesta nimeltään keltavahveroita ja erinomaisia ruokasieniä. Niitä ei kuitenkaan löydy ihan joka nurkalta ja sieniharrastajilla onkin omat salaiset kantarellipaikkansa. Minimaailmassa kantarelleja voi kuitenkin kasvaa ihan omalla pihalla.

Minikantarellit korissa ja syksyisiä minilehtiä nurmikolla

Tarvikkeet

Keltainen, punainen ja ruskea polymeerimassa (FIMO professional)

Työskentelyalusta

Leikkuuterä / askarteluveitsi

Muotoiluvälineet

(Perunajauho / talkki)

(Suojakäsineet)

(Yleisliima)

Kuivaliitu / akryylimaali ja ohut sivellin

Pinsetit

Mattalakka massoille

Kuusi eriväristä FIMO massapakettia

Tein kantarellit FIMO Professional polymeerimassasta, mutta markkinoilla on muitakin massoja. Pidin FIMO Professionalista, koska se on hiukan jäykempi massa eikä pehmene työstäessä niin paljon kuin FIMO soft, mutta nämä ovat makuasioita.

1. Leikkaa keltaisesta, punaisesta ja ruskeasta massasta leikkuuterällä, askarteluveitsellä tms. pienet palat kuvan suhteen mukaisesti ja sekoita ne keskenään alustalla tai leivinpaperilla (massa ei tartu kiinni leivinpaperiin).

Vinkki! Voit käyttää myös pelkästään valkoista massaa ja värjätä sen eri sävyisillä keltaisilla kuivaliiduilla mieleiseksesi. Rapsuta kuivaliidusta askarteluveitsellä väriä irti ja sekoita se massaan.

HUOM! Älä käytä massan työstämiseen ruokailuvälineitä. Vaikka massa ei ole myrkyllistä, niin sitä ei sovi sotkea välineisiin, joita käytetään ruokailuun.

Keltainen, punainen ja ruskea polymeerimassapallo

2. Pyöritä massasta noin 4 mm paksuinen pötkö ja leikkaa siitä noin 0,5 cm mittaisia paloja.

 

Polymeerimassapötkö ja paloja

3. Muotoile paloista kantarelleja. Käytä apuna muotoiluvälineitä. Voit myös käyttää perunajauhoa tai talkkia välineissä, jotta massa ei tartu niihin.

Minä käytin puisen grillitikun päätä, jota leikkasin hieman tylsemmäksi, sekä neulaa muotoiluun.

 

Tee kantarelleista juuri niin realistisia kuin tahdot. Minun minimaailman sieneni ovat kaunisteltuja ja yksinkertaistettuja versioita aidoista.

Vinkki! Jos et halua sormenjälkiä sieniin tai käsiesi värjääntyvän, suosittelen käyttämään suojakäsineitä. Itse en niistä pidä, kun ne tekevät sormiotteesta hankalamman.

Minikantarellit

4. Paista kantarellit massan valmistajan ohjeen mukaisesti uunissa. FIMO professionalissa ohje on 135 asteessa 30 minuuttia.

HUOM! Kannattaa tehdä kaikki sienet ensin valmiiksi ja paistaa ne kerralla.

Minikantarelli

5. Sävytä valmiit kantarellit keltaisilla kuivaliiduilla tai akryylimaaleilla halutessasi elävämmän värin. Kuivaliitu liukenee veteen ja voit käyttää sitä kuin vesiväriä. Kantarellit ovat melko pieniä, joten niiden piteleminen pinseteillä maalaamisen ajan saattaa helpottaa työtä.

Kantarellit ovat melko yhteneväisiä väriltään, mutta jos haluat tehdä realistisia sieniä, niin värin lisääminen sinne ja tänne auttaa. Voit myös lakata sienet mattalakalla. Tämä tuo hieman kiiltoa sienten pintaan ja suojaa väriä. Sienet eivät ole luonnostaan kiiltäviä.

Minikantarelli sormissa taustalla aita ja nurmikkoa

Punakärpässienet polymeerimassasta

Punakärpässienet kasvavat kesästä syksyyn ja levittäytyvät lähes kaikkialle. Ne tunnistaa iloisen punaisesta lakistaan, jossa on valkoisia pilkkuja. Punakärpässienet ovat inspiroineet myös muotoilijoita ja niistä on tehty esimerkiksi pikkuruisia lasten penkkejä, jotka ovat tuttuja monille nukkekotiharrastajillekin.

Minisienet

Tarvikkeet

Punainen ja valkoinen polymeerimassa (FIMO Professional)

Valkoinen maalitussi tai akryylimaali ja ohut sivellin

Muuten sama kuin kantarellien kohdalla

Punainen ja valkoinen polymeerimassapallo

1. Leikkaa punaisesta ja valkoisesta massasta pienet palat kuvan suhteen mukaisesti.

2. Pyöritä punaisesta massasta pieni pallo ja paina se litteäksi halkaisijaltaan noin 1 cm – 1,5 cm ympyräksi. Laita valkoinen massapallo punaisen päälle ja paina sekin litteäksi ja levitä kohti reunoja (tämän vaiheen voit myös jättää halutessasi väliin, jos lakin alaosa ei näy). Muotoile ympyrästä sienen lakki.

Punaista ja valkoista polymeerimassaa päällekkäin ympyrässä

3. Jos haluat tehdä kärpässieniä, joiden lakki ei ole vielä avautunut, niin pyöritä punaisesta massasta pienempiä palloja, halkaisijaltaan noin 0,5 cm – 0,8 cm ja käytä pyöreäpäistä muotoiluvälinettä lakin muotoiluun (minulla on Tigerista ostetut muoviset kakkujen muotoiluun tarkoitetut välineet). Lisää perunajauhoa tai talkkia muotoiluvälineeseen ennen massan muotoilua, niin valmis lakki irtoaa helpommin. Muotoile lakki puoliympyräksi tai kuvuksi.

Punaista polymeerimassaa pyöreän muotiluvälineen päällä

4. Pyöritä valkoisesta massasta noin 3 mm paksuinen pötkö ja leikkaa pötköstä noin 1 cm mittaisia paloja. Pieniin sieniin riittää 0,5 cm jalka. Muotoile paloista jalat punakärpässienille. Kärpässienten jalat ovat melko hoikkia ja suoria kuin puunvarret.

5. Tee lakin alapuolelle halutessasi heltat terävällä muotoiluvälineellä tai neulalla. Paina jalka kevyesti kiinni lakkiin tai paista se erillään ja liimaa kiinni yleisliimalla paiston jälkeen

Valkoinen polymeerimassapötkö ja paloja

6. Tee valkoisesta massasta pieniä pilkkuja lakin päälle (minä en saanut leikattua massasta riittävän pieniä paloja ja pilkut sienissäni ovat melko isoja). Osaan sienistä käytinkin valkoista ohutkärkistä maalitussia. Huomaatko eron kuvassa? Pilkut maalataan paiston jälkeen. Maalin kanssa kannattaa olla varovainen, koska se sotkeutuu helposti.

Tässäkin kohtaa on merkitystä sillä, miten realistisilta haluat punakärpässientesi näyttävän. Voit myös tehdä jalan yläosaan pienen kauluksen (omat taitoni eivät tähän taipuneet).

7. Paista sienet massan valmistajan ohjeen mukaisesti uunissa.

8. Maalaa pilkut. Voit myös lakata sienet mattalakalla.

Punakärpässieniä nurmikolla ja sammalpedillä

Herkkutatit polymeerimassasta

Herkkutatit kasvavat kangasmetsissä Tunturi-Lappia lukuunottamatta. Ne ovat sienien aatelia ja niitä viedään Suomesta aina Italiaan saakka. Minimaailmassa herkkutatteja pääsee ihastelemaan niin luonnossa kuin ruokapöydässäkin, mikäli vain haluaa. Luonnossa herkkutatteja vaivaavat sienisääsken toukat ja ne ovat usein toukkaisia. Ohjeeni sieniä ei kuitenkaan toukat kiusaa.

Minitatit

Tarvikkeet

Ruskea, keltainen, valkoinen ja punainen polymeerimassa (FIMO Professional)

Muuten sama kuin kantarelliohjeessa

1. Herkkutatin lakin väri vaihtelee vaaleanruskeasta tummanruskeaan. Voit siis tehdä lakit pelkästä ruskeasta massasta tai sävyttää sitä keltaisella, valkoisella ja punaisella massalla. Minusta perusruskea massa on liian tumma, mutta nämäkin ovat makuasioita.

Liikaa ei kannata lisätä punaista, koska muuten tatit muistuttavat enemmän koivunpunikkitattia (niin kuin joillekin minun tateilleni on tainnut käydä). Punikkitatit ovat muuten aivan hyviä ruokasieniä nekin.

Kolme erisävyistä ruskeaa polymeerimassapalloa

2. Pyöritä massasta pieni pallo ja paina se litteäksi noin 0,5 cm – 1 cm ympyräksi. Lisää ruskean ympyrän päälle pienempi valkoinen massapallo ja paina sekin litteäksi. Levitä ympyrää reunoille päin (tämän vaiheen voit jättää väliin, jos lakin alapuoli ei näy).

Ruskean polymeerimassaympyrän päällä on valkoinen pienempi polymeerimassaympyrä

3. Käytä pyöreäpäistä muotoiluvälinettä lakin muotoiluun, niin kuin pienten punakärpässientenkin kohdalla. Jos haluat lakin alapuolen näkyvän, muotoile lakki litteästä ympyrästä. Muussa tapauksessa muotoile lakit palloista.

Ruskea polymeerimassapala pyöreän muotoiluvälineen päällä

4. Pyöritä valkoisesta massasta noin 4 mm paksu pötkö ja leikkaa siitä noin 1 cm – 1,5 cm pituisia paloja. Muotoile niistä jalat herkkutateille. Tatin jalka eroaa punakärpässienen jalasta sillä, että sen tyvi on paksumpi. Se muistuttaa puunuijaa.

Paina jalka kevyesti kiinni lakkiin. Voit myös liimata sen paiston jälkeen paikoilleen.

5. Paista tatit massan valmistajan ohjeen mukaisesti uunissa.

6. Sävytä valmiit herkkutatit ruskeilla kuivaliiduilla tai akryylimaaleilla halutessasi elävämmän värin tai realistisemman pinnan. Voit myös lakata sienet mattalakalla.

Valkoisia polymeerimassapötköjä

Huoneilmassa kovettuvat massat

Erilaisia huoneilmassa kovettuvia muovailumassoja on runsaasti tarjolla. Minä käytän tässä ohjeessa Keramiplastia, joka on savenkaltaista hyvin notkeaa ja kestävää massaa, jota on helppo muovailla. Väriltään se on valkoista massaa, joka pitää kuivuttuaan maalata.

Keramiplastin käsittely oli mielestäni helpompaa kuin FIMO Professionalin ja jälki on hieman (vain hieman) rouheampi, mikä miellyttää silmääni enemmän.

En kuitenkaan pystynyt tekemään siitä kantarelleja. Liekö kiinni enemmän taidoistani massan muovailussa kuin itse massasta. Käyttämäni massa oli hieman päässyt kuivumaan, mikä tekee massan muotoilusta vaikeampaa, koska massasta tulee helpommin murenevaa. Massaa voi notkistaa pienellä tilkalla vettä. Kaikki massat kannattaa aina säilyttää ilmatiivissä pussissa.

Massapakkaukset

Sienet Keramiplastista

Sienten muotoilu huoneilmassa kovettuvasta massasta ei poikkea suuresti polymeerimassan muotoilusta. Suurin ero on se, että polymeerimassa paistetaan uuunissa.

Voit siis muotoilla sienet aiempien ohjeiden mukaisesti.

Tatit

Massaa kannattaa vaivata kunnolla, varsinkin jos se on päässyt hieman kuivahtamaan. Se on kosteaa ja jättää käsiin valkoisen kerroksen. Se ei ole vaarallista, mutta saattaa kuivattaa käsiä. Jos sinulla on herkät kädet, suosittelen käyttämään suojakäsineitä. Niitä on paljon erilaisia, mutta mitä istuvammat sen parempi.

Minusta Keramiplastia on kevyempi työstää ja siihen on helpompi tehdä yksityiskohtia kuin FIMO Professionaliin. Kummasta massasta sinä pidät enemmän?

Koska Keramiplast on valkoista, se pitää maalata. Vinkit maalaamiseen seuraavassa ohjeessa.

Minipunakärpässienet

Tarvikkeet

Huoneilmassa kovettuva massa (Keramiplast)

Tilkka vettä

Punainen, valkoinen, ruskea, ja keltainen akryylimaali ja ohut sivellin

(Hienojakoinen hiomapaperi)

Muuten sama kuin kantarelliohjeessa

  1. Muotoile sienet massasta aiempien ohjeiden mukaisesti.
  2. Anna valmiiden sienien kovettua huoneilmassa yön yli.
  3. Hio halutessasi sienet kevyesti.
Glorex Keramiplast savenkaltainen vaalea muovailumassa 500 g

4. Maalaa sienet akryylimaaleilla. Punakärpässienen lakkiin tarvitset peruspunaista ja valkoista. Käytä pilkkujen maalaamiseen hyvin ohutta sivellintä tai maalitussia.

Myös jalka on hyvä maalata valkoiseksi, koska massa on kuivuttuaan väriltään hieman harmahtavan valkoinen kun taas kärpässienen jalka on kirkkaanvalkoinen.

Kuusi akryylimaalipurkkia

Sävytä tattien lakkeja varten perusruskeaa keltaisella, punaisella ja valkoisella maalilla. Maalaa jalat hyvin vaalealla (lähes vedellä) ruskealla.

Minitatit

 

5. Liimaa lakit yleisliimalla jalkoihin, jos ne irtoavat.

6. Lakkaa lakit vielä mattalakalla, mutta älä tee niistä liian kiiltäviä.

Minipunakärpässienet

Lisävinkki!

Voit esitellä sieniä esimerkiksi korissa, kun otat niistä kuvia sosiaaliseen mediaan tai voit asetella ne leikkuulaudalle nukkekodin keittiöön,nurmikolletai syksyisille lehdille.

Jos haluat sienten seisovan asetelmassa, niin kuin punakärpässienet kuvassa, tarvitset pienen puukiekon tai pahvipalan. Palan tarvitsee olla riittävän tukeva, jotta sienet pysyvät pystyssä.

Liimaa sienet kiinni kuumaliimalla ja liimaa jalkojen ympärille hieman sammalta. Nyt voit asettaa sienet nukkekodin pihalle tai minipuutarhaan.

Minipunakärpässienet sammalpedillä kämmenellä
Punakärpässienet polymeerimassasta

Aurinkoista syksyä!

Minitatteja ja kärpässieniä korissa ja syksyisten minilehtien päällä

Vastaa