You are currently viewing Pupukoppi

Pupukoppi

Pupukopin rakentaminen

Vaihe 1. Kehikko

Pupukopin rakentamiseen käytin ilotulitetikkuja, hattaratikkuja, munakennoa, sipuliverkkoa, pahvia, kapeita puulastoja (lolly sticks) ja leveitä puulastoja bambutabletista, jolla korvasin alunperin suunnittelemani pahvin seinämateriaalina.

Ensin piirsin ruutukuvioiselle paperille hahmotelman pupukopista. Mittasuhteiden määrittämiseen käytin apuna Schleichin pupufiguuria, joka on suunnilleen 1/12 kokoa.

Sen jälkeen sahasin ja leikkasin palat piirtämäni hahmotelman mittojen mukaan.

Pupukopin seinät

Pupukopin kehikon tein ilotulitetikuista ja verkkoseinän sipulipussista ja seinälaudat bambulastoista.
 
 

Tarvikkeet

Kuusi (6) x 5 cm vaakarimaa
Neljä (4) x 11 cm vaakarimaa
 Kaksi (2) x 5,5 cm pystyrimaa
Neljä (4) x 7 cm pystyrimaa
  Kahdeksan (8) x 6,5 cm seinälautaa
Yksi (1) x 5 cm tukirima
 

Kun kaikki rimat oli sahattu, hioin ne puhtaiksi ja sileiksi ja liimasin askarteluliimalla kehikoksi. Sipulipussin leikkasin silmämääräisesti sopivaksi ja  värjäsin hopean väriseksi akryylimaalilla ja tussilla. Liimasin sipulipussin reunat askarteluliimalla seinärimojen ja kapean puulastan väliin kehikon sisäpuolelle.

Vaihe 2. Katto

Pupukopin katon tein kahdesta pahvin palasta, hattaratikuista ja muutamasta bambulastasta. Tarkkoja mittoja minulla ei ollut, vaan rakensin katon silmämääräisesti.

Tarvikkeet

Yksi (1) x 15,5 cm kurkihirsi
Kaksi (2) x 11,5 cm vaakarimaa
Neljä (4) x 4,5 cm tukirimaa
Kaksi (2) x kolme (3) erikokoista seinäpalaa
Kaksi (2) x 14 cm kattopalaa

 

Päällystin katon munakennoista leikkaamillani paloilla, jotta katto muistuttaisi paanukattoa. Katon päätyihin tein laudoituksen kolmesta erikokoisesta bambulastan palasta. Ennen katon kiinnittämistä kehikkoon jouduin lisäämään puulastat kehikon ja katon väliin, jotta saatoin liimata katon tukevasti paikalleen. Liimasin katon paikalleen askarteluliimalla. Olen lopputulokseen tyytyväinen, mutta katto voisi myös olla hieman matalampi.

Vaihe 3. Ovi

Ovi on tehty hattaratikuista ja sipuliverkosta ja haka rautalangasta.
 

 

Tarvikkeet

Kaksi (2) x 5 cm vaakarimaa
 Kaksi (2) x 5,5 cm pystyrimaa

 

Oven kulmat leikkasin jiirisaksilla 45 asteen kulmaan ja liimasin suorakaiteeksi, jonka kiinnitin kahdella kangaspalalla kopin seinärimaan kiinni. Haan väänsin rautalangasta pihtien ja pinsettien avulla. Tein piikillä reiät karmeihin ja liimasin osat kontaktiliimalla.

 

 

Vaihe 4. Loppusilaus

Maalasin sekä kehikon että katon pohjamaalilla (Gesso) ennen kuin liitin ne yhteen. Varsinaisen maalauksen tein valmiiseen pupukoppiin.

Kehikko on maalattu valkoisella akryylimaalilla ja katto ruskealla temperamaalilla. Hioin ja viilasin maalipintaa paikoittain kuluneen näköiseksi.

Katonharjalle liimasin kontaktiliimalla vielä metallisen koristelistan, joka on tehty Koskenlaskijajuustosta talteenotetusta ja puhdistetusta folio-suojakääreestä. Lopuksi tein pupukopille alustan pahvista, jonka maalasin vihreäksi akryylimaalilla.

 

Vastaa