You are currently viewing Tiskiallas ja -kaappi

Tiskiallas ja -kaappi

Tiskiallas

Esittelen sarjan jo aiemmin valmistamiani esineitä. Lisää ohjeitani löydät henkilökohtaisesta blogistani nukkekodinlumo.blogspot.fi.

Tiskiallas on tehty Lesley Shepherdin ohjeella. Allas on tehty elintarvikepahvista, pohjustettu ja maalattu sen jälkeen akryyliväreillä, jonka jälkeen se on vielä lakattu muutamaan otteeseen.

Tarvikkeet

Pahvia / puuta
Viivotin
Sakset
Mattoveitsi
Rei’itin
Askarteluliimaa

(Pikasilotetta ja lasta)

Hiomapaperia / kynsiviila
Pohjamaalia (Gesso)
Akryylimaalia
Askartelulakkaa
Sivellin

Piirrä malli viivottimen avulla pahville ja leikkaa irti saksilla tai mattoveistä käyttäen. Tee rei’ttimellä reikä altaan pohjaan ja liimaa altaan osat yhteen askarteluliimalla. Pohjusta kaappi pohjamaalilla (ks. Shepherdin ohje). Koska minulla on edellisestä projektista ylijäänyttä pikasilotetta tuubillinen, kokeilin miten se toimii altaan pohjustamiseen Gesson sijaan. Pikasilote toimi hyvin, mutta sitä oli vaikea levittää tasaisesti. Sitäkin piti hioa hiomapaperilla ja päällystää lopuksi Gessolla.

Muista kokeilla miten allas mahtuu allaskaappiin tehtyyn aukkoon. Älä siis maalaa allasta valmiiksi ennen kuin olet tehnyt allaskaapin ja varmistanut, että allas on sopivankokoinen. Hio altaan pintaa ohuemmaksi hiomapaperilla tai kynsiviilalla, jos se ei meinaa mahtua sille varattuun aukkoon. Maalaa allas sitten akryylimaaleilla mieleiseksesi. Levitä lopuksi useampi kerros askartelulakkaa altaan pintaan. Mitä useamman kerroksen lakkaat sitä kiiltävämpi altaasta tulee. Kun allaskaappi on koossa, voit liimata altaan paikoilleen, niin että noin 3 mm reunasta jää pöytälevyä korkeammalle.

Allaskaappi ja pyyheteline

Olen lisännyt allaskaappiin muutaman osan, joita ei ole Compasin alkuperäisessä ohjeessa. Allaskaappi on tehty elintarvikepahvista ja maalattu akryylimaaleilla. Ovi ja laatikko eivät aukea ja altaan alla on verhoilla suljettu tyhjä tila, jonne voi sijoittaa esimerkiksi sangon. Verhot antavat kaapille lisää luonnetta. Ne on tehty miesten kauluspaidasta. Verhojen kanssa minulla oli mennä hermot, kun ne eivät ensin meinanneet taipua tahtooni, mutta loppu hyvin kaikki hyvin!

Tarvikkeet

Pahvia / puuta
Viivotin
Sakset
Mattoveitsi
Askarteluliimaa
 
Pohjamaalia (Gesso)
Akryylimaalia
Sivellin
Neljä (4) helmeä
Kaksi (2) cocktailtikkua
Kangasta
Hiomapaperia / kynsiviila
Pikaliimaa
(Halkaistu muovihelmi tms.)

Piirrä malli viivottimen avulla pahville ja leikkaa irti saksilla tai mattoveistä käyttäen. Liimaa osat yhteen askarteluliimalla, lisää helmet oveen ja laatikkoon kahvoiksi ja anna kuivua. Maalaa kaappi pohjamaalilla ja sen jälkeen akryylimaaleilla mieleiseksesi.

Tee cocktailtikusta pyyheteline. Leikkaa se noin 4 cm mittaiseksi ja hio päät tasaisiksi hiomapaperilla tai kynsiviilalla. Maalaa tikku mieleiseksesi akryylimaalilla. Liimaa kaksi helmeä astiakaapin seinään sopivalle korkeudelle ja tikku niiden päälle vaakasuoraan.

 

Verhot ja verhotanko

Leikkaa kankaasta kaksi 3,2 cm leveää ja 4,6 cm pitkää kaistaletta. Taita ja liimaa palojen reunoista noin 1 mm verran kangasta, jotta reunat pysyvät siisteinä eivätkä repsota. Tee kangaspalan toiseen päähän 5 mm:n taitos verhotangon kujaa varten ja liimaa se varovasti reunasta. Varmista ennen liiman kuivumista, että cocktailtikku mahtuu kujaan, mutta älä anna tikun liimautua kiinni kankaaseen. Muuten et voi jatkossa säätää verhoja. Anna liiman kuivua. Rypistä verhoja hieman, jotta ne mahtuvat tangolle. Jos haluat verhoon laskokset, tee niistä leveämmät.

Voit liimata verhotangon pysyvästi kiinni allaskaapin seiniin tai tehdä pienet kannattimet tangolle. Näin voit jatkossa vaihtaa verhot tai ottaa ne pois, jos haluat allaskaapin sisustan näkyvän. Leikkaa pehmeä helmi (tai muovaile osat polymeerimassasta) halki saksilla ja liimaa osat pikaliimalla sopivalle korkeudelle (noin 5 mm:n altaan alapuolelle) sen jälkeen, kun allas on asennettu. Laita verhotanko paikoilleen.

 

Hana ja viemäriputki 

Hanan tekoon sain idean Compasin blogista, mutta malli ja ohje ovat täysin omani. Hanan varsi on tehty polymeerimassasta, mutta paksu rautalanka toimisi varmasti hieman paremmin, koska polymeerimassa vääntyy hieman. Minulla ei ollut rautalankaa saatavilla. Kokeilin myös pumpulipuikon taivuttamista kuumentamalla sitä hellalla, mutta se ei taipunut riittävästi.

Viemäriputki on tehty pilleistä Illyria’s Miniatures -blogista löytyvän ohjeen mukaan. Hauska idea, jota oli pakko kokeilla. Putki ei näy verhojen takaa, mutta se antaa tiskikaapille luonnollisemman vaikutelman. Molemmat osat on maalattu lopuksi akryylimaaleilla, sävytetty kuparispraylla ja lakattu.

Tarvikkeet

Paksua rautalankaa tai polyymeerimassaa (Fimo)
Kakkukynttilän pidike
Sakset
Cocktailtikku
Hiomapaperia / kynsiviila
Kaksi (2) keskikokoista helmeä
Kahdeksan (8) pientä helmeä
Pinsetit
Maalarinteippiä
Pikaliimaa
Akryylimaalia
Askartelulakkaa
Sivellin
Ruskea (vesiliukoinen) puuväri
(Kuparisprayta)
Kaksi (2) pilliä
Kaksi (2) pientä rengasta (korun osia)
 
 

1. Taita rautalangasta tai muovaile ja paista massavalmistajan ohjeen mukaan polymeerimassasta hanan varsi. Leikkaa varsi sopivan mittaiseksi. Leikkaa saksilla kakkukynttilän pidikkeestä turhat osat pois. Liimaa hanan varsi jäljelle jäävään kartioon pikaliimalla.

2. Leikkaa cocktailtikusta kaksi noin 3 mm pituista kappaletta ja hio niiden päät tasaisiksi hiomapaperilla tai kynsiviilalla. Liimaa osat kartion molemmille puolille pikaliimalla. Anna liiman kuivua. Liimaa edelleen pikaliimalla keskikokoisten helmien ympärille tasaisesti neljä pientä helmeä kumpaankin. Näistä tulee hanan säätimet. Anna liiman kuivua. Liimaa säätimet paikalleen tikkujen päihin. Kieritä noin 2 mm levyistä maalarinteippisuikaletta hanan kärkeen.

3. Maalaa hana akryylimaalilla mieleiseksesi ja lakkaa lopuksi askartelulakalla. Jos haluat hanasta vanhan kuparin sävyisen, lisää lakkauksen jälkeen tummanruskeaa puuväriä hanan saumaosiin. Liimaa lopuksi hana paikalleen.

4. Tee viemäriputki Illyrian ohjeen mukaan. Tee putkesta aluksi pidempi ja pienennä sitä vasta, kun sovitat sitä allaskaappiin. Lisää pienet renkaat putken molempiin päihin. Maalaa putki akryyliväreillä, lakkaa ja (parantele puuvärillä) mieleiseksesi. Mittaa se sopivan kokoiseksi ja liimaa paikoilleen allaskaappiin kontaktiliimalla tai muulla liimalla.

Vastaa