Tämä ohje esittelee helpon tavan valmistaa massasta juureksia ja hedelmiä pienoismaailmaan. Olen valinnut tähän ohjeeseen satokauteen sopivat porkkanan, perunan ja omenan, joista voi lähes vaivattomasti luoda aidonnäköisiä. Lisäksi esittelen ohjeen kurpitsan tekoon.
Tein juurekset ja omenat polymeerimassasta ja kurpitsoja (sekä muutaman omenan) myös huoneilmassa kovettuvasta massasta niin kuin edellisessä julkaisussa sieniä.
Vedä kumisaappaat jalkaan, nappaa mukaan sanko, kuokka ja vaikka kottikärrytkin ja lähde kanssani korjaamaan kasvimaan sato talteen!
Perunat ja porkkanat polymeerimassasta
Perunoiden muovailuun polymeerimassasta tarvitset valkoista ja ruskeaa polymeerimassaa. Minä käytin FIMO Professional massaa ja edellisessä julkaisussani kerroinkin, että pidän siitä, että se on hieman jäykempää eikä pehmene muovailtaessa niin paljon kuin FIMO Soft. Myös muita polymeerimassavalmistajia on olemassa, esimerkiksi Cernit. Valitse itsellesi sopivin massa.

Tarvikkeet
Valkoinen ja ruskea polymeerimassa (FIMO professional)
Työskentelyalusta
Leikkuuterä / askarteluveitsi
Ohutkärkinen muotoiluväline / neula
(Suojakäsineet)
(Mustapippuri)
1. Sekoita alustalla, esimerkiksi leivinpaperin päällä, pieni määrä ruskeaa polymeerimassaa valkoiseen. Jos haluat tehdä Rosamunda-lajikkeen perunoita, sekoita mukaan punaista. Voit sävyttää valkoisen massan myös ruskeilla kuivaliiduilla. Rapsuta kuivaliitua askarteluveitsellä ja lisää irronnut värijauhe massaan.
Porkkanoita varten tarvitset oranssia massaa. Voit sekoittaa sen keltaisesta ja punaisesta massasta tai hankkia oranssinvärisen massan valmiina tai voit sävyttää valkoisen massan oransilla tai punaisella ja keltaisella kuivaliiduilla.

2. Perunoita varten pyöritä vaaleanruskeasta massasta noin 0,5 cm paksuinen pötkö ja leikkaa pötköstä noin 0,5 cm mittaisia paloja leikkuuterällä tms.
Pyöritä paloja kevyesti sormiesi välissä. Älä tee paloista täysin soikeita tai pyöreitä, koska perunat harvoin ovat sellaisia.

Porkkanoita varten tarvitset noin 3 mm paksun pötkön ja 1 cm – 1,5 cm pituiset palat.
Pyöritä oransseista paloista toiseen päähän kapenevia porkkanoita. Porkkanat voivat olla eri pituisia.

Tee neulallla tai ohutkärkisellä muotoiluvälineellä porkkanoihin pieniä lovia.
HUOM! Älä käytä massan työstämiseen ruokailuvälineitä. Vaikka massa ei ole myrkyllistä, niin sitä ei sovi sotkea välineisiin, joita käytetään ruokailuun.

4. Jos haluat multaisia perunoita ja porkkanoita, ripottele niiden päälle jotakin tummaa maustetta esimerkiksi mustapippuria tai neilikkaa ja pyörittele perunat jauheessa kauttaaltaan. Jos haluat karkeampirakeista ”multaa”, voit käyttää kahvinpuruja tai vaikka hienorakeista kuivaa multaa.

5. Paista juurekset massan valmistajan ohjeen mukaisesti uunissa. FIMO professionalissa ohje on 135 asteessa 30 minuuttia.
HUOM! Kannattaa tehdä kaikki kasvikset ja hedelmät ensin valmiiksi ja paistaa ne kerralla.

Lisävinkki! Jos sinulla riittää kiinnostusta, voit tehdä porkkanoihin vielä lehdet. Tee ne massasta tai kokeile esimerkiksi vihreäksi maalattua jäkälää, sammalta tai heinää. Voit leikata lehdet myös ohueasta vihreästä paperista. Lisää lehdet vasta paistettuun porkkanaan, jos teet ne muusta materiaalista kuin polymeerimassasta.

Omenat polymeerimassasta
Omenat valmistuvat samoin perusperiaattein kuin perunat. Omenoiden realistisuusasteen päätät sinä. Minun omenani (niin kuin juurekset ja kurpitsatkin) ovat yksinkertaistettuja versioita oikeista omenoista.

Tarvikkeet
Punainen, (keltainen tai valkoinen) polymeerimassa (FIMO professional)
Kuivaliituja / akryylimaaleja ja ohut sivellin
Yleisliima
Akryylilakka
(Timjamin kuiva varsi)
Muuten samat kuin juuresten kohdalla
1. Voit tehdä omenat pelkästään punaisesta tai pelkästään keltaisesta massasta tai voit vaalentaa punaista massaa valkoisella, niin kuin minä tein. Myöhemmin voit sitten sävyttää omenoita akryylimaalilla luonnollisemman näköiseksi. Voit myös sävyttää valkoisen massan kuivaliiduilla haluamasi väriseksi.

2. Valitse haluatko tehdä kotimaisia omenoita vai tuontiomppuja. Kotimaiset ovat pienempiä ja hieman erivärisiä kuin ulkomaan serkkunsa. Minun omenani ovat pienempää lajiketta, mutta muuten ne ovat vaan omppuja.
3. Pyöritä massasta noin 0,5 cm paksu pötkö ja leikkaa siitä noin 0,5 cm mittaisia paloja. Pyöritä paloista sormiesi välissä pyöreitä tai hieman soikeita omenoita. Omenoita on paljon erikokoisia ja -muotoisia.

4. Tee muotoiluvälineellä tai neulalla omenan kumpaankin päähän pienet rastit.
Vinkki! Jos et halua sormenjälkiä omeniin suosittelen käyttämään suojakäsineitä.

5. Paista omenat massan valmistajan ohjeen mukaisesti uunissa.
6. Leikkaa kuivatetusta timjamin oksasta tai ohuesta heinästä, risusta, rautalangasta tms. noin 3 mm mittainen omenan kanta, jolla se on ollut kiinni puussa. Liimaa kanta yleisliimalla kiinni omenaan. Apuna voit käyttää pinsettejä.
Vinkki! Voit muotoilla kannan myös ruskeasta massasta. Pyöritä massasta noin 1 mm paksuinen pötkö ja leikkaa siitä noin 3 mm mittaisia paloja. Kiinnitä palat pinseteillä omeniin ennen paistamista tai liimaa ne kiinni paiston jälkeen.

7. Sävytä omenoiden pintaa keltaisella, punaisella ja vihreällä akryylimaalilla tai kuivaliiduilla. Voit käyttää kuivaliituja kuivina (rapsuta väriä irti askarteluveitsen terällä ja levitä siveltimellä) tai vesivärien tapaan. Maalaa omenoiden alapuolen rasti ruskeaksi. Lakkaa omenat lopuksi lakalla. Valitse kiiltävä lakka, jos haluat omenista kiiltäväpintaisia / vahapintaisia.

Kurpitsat
Kurpitsoja on syötäviä ja koristetarkoituksiin jalostettuja lajikkeita. Ne ovat isoja ja pieniä ja niitä on ainakin oransseja, keltaisia, vihreitä ja valkoisia ja kaikkea siltä väliltä. Tämä ohje keskittyy oranssin (sato)kurpitsan tekoon.
Minulle juuri nämä iloisenoranssit pyöreät kurpitsat liittyvät syksyyn ja varsinkin yhteen lempijuhlistani Halloweeniin. Tällä kertaa teemme kurpitsoja kuitenkin minisyysmarkkinoille myyntiin emmekä siksi kaiverra ja leikkele niitä. Sen aika on myöhemmin.
Tiesitkö, että kurpitsa on itseasiassa hedelmä? Lue lisää kurpitsoista.
Tein kurpitsoja kahdesta eri massasta kahdella kahdella eri tekniikalla. Valitse niistä sinulle mieleisin.

Kurpitsat polymeerimassasta
Kurpitsojen teko polymeerimassasta on melko helppoa ja mukavaa puuhaa. Suosittelen kuitenkin käyttämään polymeerimassaa vain pienehköjen kurpitsojen tekoon. Isoja kurpitsoja kannattaa tehdä edullisemmasta huoneilmassa kovettuvasta massasta.
Tarvikkeet
Oranssi (tai keltainen ja punainen) ja vihertävä polymeerimassa (FIMO professional)
Muotoiluväline / grillitikku
Muuten samat kuin juuresten ja omenien kohdalla

1. Sekoita keltaisesta ja punaisesta oranssia massaa kuvan suhteen mukaisesti tai värjää valkoinen massa kuivaliiduilla.
2. Pyöritä käsissäsi massasta halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia palloja. Jos et halua käsiesi värjääntyvän, suosittelen käyttämään suojakäsineitä.

3. Muotoile pallojen pintaan lovia muotoiluvälineellä tai grillitikulla, jonka kärkeä on tylsytetty. Näin saat luotua kurpitsalle sen tutun muodon.
4. Tee vihertävästä tai rusehtavasta polymeerimassasta noin 0,5 cm paksuinen pötkö ja leikkaa siitä noin 1 cm – 1,5 cm paloja. Muotoile paloista kurpitsoille varsien tyngät. Painele varsi muotoiluvälineellä tai grillitikulla kiinni kurpitsan päälle ja vedä siihen kapeita lovia. Kierrä vartta hieman kierteelle.
Vinkki! Voit tehdä ohuemmalla muotoiluvälineellä tai neulalla kurpitsan pintaan vielä kapeita lovia.
5. Paista kurpitsat valmistajan ohjeen mukaan uunissa.
6. Sävytä kurpitsojen pintaa keltaisella, punaisella, vihreällä ja ruskealla akryylimaalilla tai kuivaliiduilla. Lakkaa kurpitsat lopuksi mattalakalla.

Kurpitsat Keramiplastista

Tarvikkeet
Huoneilmassa kovettuva massa (Keramiplast)
Tilkka vettä
Paperimassapalloja
Akryylikaulin / lasipullo
Akryylimaaleja ja sivellin
(Hienojakoinen hiomapaperi)
Muuten samat kuin aiemmissa ohjeissa

1. Muotoile kurpitsat Keramiplastista samoin kuin aiemmassa ohjeessa polymeerimassasta.

2. Isoja kurpitsoja varten tarvitset paperimassapalloja. Näin sinulta ei kulu niin paljon kalliimpaa massaa.
Kauli massasta akryylikaulimella (todella kätevä) tai vaikka ihan vaan puhtaalla etiketittömällä lasipullolla ohut pyörylä. Testaa massapallolla, että pyörylä on sopivankokoinen.
3. Päällystä paperimassapallo kokonaan massalla. Käytä apuna vettä. Levitä massaa sormin ja silitä se lopuksi sormilla tasaiseksi. Piirrä lovet kurpitsan pintaan ja tee massasta kurpitsalle varsi aiemman ohjeen mukaisesti.
4. Jätä valmiit kurpitsat kovettumaan huoneilmaan yön yli. Hio halutessasi kuivuneet kurpitsat hienojakoisella hiomapaperilla.

5. Sekoita keltaisesta ja punaisesta akrylimaalista oranssia väriä tai käytä valmista oranssia. Maalaa kurpitsat kauttaaltaan. Sävytä ne eri sävyillä mieleisiksesi. Maalaa varsi vihreäksi tai ruskeaksi. Lakkaa kurpitsat lopuksi mattalakalla.

Lisävinkki! Tee massasta punajuuria, nauriita, lanttuja, kaaleja, kukka- ja parsakaaleja, kesäkurpitsoja ym. syksyn satokasviksia. Periaatteet ovat samat, vain kasvisten värit, muodot ja koot vaihtelevat. Pinterestista ja YouTubesta löydät paljon hyvin yksityiskohtaisiakin ohjeita kasvisten ja hedelmien muotoiluun polymeerimassasta.
Nauti kasvimaan sadosta myös joko oman maan antimilla tai kaupan kotimaisilla kasviksilla!
Ihanaa sadonkorjuuaikaa!
