You are currently viewing Halloween -ruumisarkku

Halloween -ruumisarkku

Amerikasta kotoisin oleva Halloween (alunperin kelttien samhain) on lisäämässä suosiotaan myös Suomessa. Itse olen juhlinut sitä jo parisenkymmentä vuotta. Innostuin Halloweenista, koska olen aina ollut suuri kauhukirjallisuuden ja -elokuvien ystävä. Halloween vastaa historialliselta sisällöltään suomalaista pyhäinpäivää, vaikka se nykyään onkin enemmän syyskarnevaali, jossa muun muassa kummituksilla, noidilla ja luurangoilla on oma paikkansa.

Suomessa juhlitaan pyhäinpäivää tänä vuonna 6.11. Nykyinen suomalainen pyhäinpäivä on yhdistelmä kahdesta kirkon keskiajalta lähtien viettämästä juhlasta, kaikkien pyhien päivä (1.11.) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä (2.11.). Suomessa pyhäinpäivästä on tullut yleinen vainajien muistopäivä. Silloin monet vievät läheisten haudalle esimerkiksi kynttilän tai kukkia kuolleiden muistoksi.

Tämän kertaisessa ohjeessa askarrellaan ruumisarkku Halloween -koristeeksi tai kummitustaloon. Ohje on melko helppo, mutta arkun tekeminen vie jonkin verran aikaa. Ei siis kannata jättää sen rakentelua ihan viimetinkaan, jos haluat arkun esille 31.10., jolloin siis Halloweenia Amerikassa juhlitaan. Lue lisää Halloweenista Päivi Hintsasen Coloria.net -sivustolta.

Ruumisarkun rakentaminen

Ruumisarkun rakentamiseen löytyy paljon erilaisia ohjeita ja sen voi rakentaa erilaisista materiaaleista. Tässä ohjeessa arkku valmistetaan puurimasta ja askartelutikuista.

Idean ruumisarkkuun sain siitä, että halusin kauhutaloni ullakolle kaikkea kummallista, mitä sieltä harvoin löytää kuten maasta ylöskaivettua osin homeista, osin sammaloitunutta ruumisarkkua. En myöskään ole koskaan ennen tehnyt arkkua ja sen teko oli hauskaa puuhaa. Tässä hommassa ei tarvitse olla turhan tarkka.

Tarvikkeet

1 cm leveä ja 2 mm paksu puurima

1 cm leveät ja 0,5 cm leveät askartelutikut

Jiirisakset / listasakset

Askarteluveitsi ja leikkuualusta

(Puu)liima

Musta ja/tai tummanharmaa kalkkimaali tai akryylimaali

Harmaa, musta ja ruskea kuivaliitu

Mustapippuri ja kahvinporo

Sammalmaali

Siveltimiä

1. Leikkaa puurimasta jiirisaksilla tai askarteluveitsellä:

 • kymmenen 15 cm mittaista pätkää
 • kuusi 11,3 cm mittaista pätkää
 • kuusi 4 cm mittaista pätkää
 • kuusi 3,7 cm mittaista pätkää

2. Leikkaa 1 cm leveistä askartelutikuista:

 • Kaksi 4,3 cm mittaista pätkää
 • Neljä 3,8 cm mittaista pätkää
 • Kuusi 2,8 cm mittaista pätkää

3. Leikkaa 0,5 cm leveistä kahvitikuista:

 • Kaksi 3 cm mittaista pätkää.
4. Hio kaikkien rimojen ja tikkujen päät melko tasaisiksi. Tee halutessasi halkeamia, viiltoja ja aukkoja rimoihin. Voit tehdä tämän myös myöhemmässä vaiheessa, mutta tässä kohtaa se on helpointa.

5. Liimaa puu- tai yleisliimalla:

 • Kansi ja pohja: neljä 15 cm pätkää, niin että molempiin päihin tulee yksi 3,8 cm mittainen askartelutikku ja keskelle yksi 3,8 cm mittainen askartelutikku.

HUOM! Älä laita liimaa rimojen väliin.

6. Piirrä lyijykynällä pohjaan ja kanteen ”perinteinen” arkun malli ja leikkaa ylimääräiset osat pois askarteluveitsellä.

Puukansi miniarkkuun

7. Liimaa:

 • Sivuseinät: kolme 11,3 cm pätkää, niin että lähelle alareunaa ja keskelle tulee yksi 2,8 cm mittainen askartelutikku.
 • Sivupäädyt: kolme 3,7 cm mittaista pätkää, niin että keskelle tulee yksi 2,8 cm mittainen askartelutikku.
Sivuseinät miniarkkuun

8. Liimaa sivuseinät ja sivupäädyt kiinni pohjaan ja lopuksi vielä päädyt. Liimaa vielä kaksi 0,5 cm levyistä kahvitikun pätkää arkun sisäpuolelle sivuseinien ja sivupäätyjen rajakohtaan.

9. Hio arkku ja kansi. Pyöristä teräviä reunoja hiukan ja testaa, että kansi sopii arkkuun.

Minipuuarkku

10. Ohenna mustaa / tummanharmaata kalkki- tai akryylimaalia vedellä (voit myös kokeilla vesiväriä) ja maalaa arkku. Ohennetulla maalilla maalatessa puunsyyt jäävät näkyviin. Maalaa niin monta kerrosta, kunnes olet tyytyväinen. Anna maalin kuivua kunnolla aina välillä.

Minä käytin tummanharmaata kalkkimaalia.

Harmaa minipuuarkku

11. Sävytä maalipintaa ruskealla, harmaalla ja mustalla kuivaliidulla. Levitä liitu sormenpäällä, siveltimellä tai pumpulipuikolla. Laita mustaa rakoihin ja harmaata lautojen keskelle. Ruskea on ”multaa” ja voit lisätä sitä haluamiisi paikkoihin.

Kuivaliiduilla sävytetty minipuuarkku
Harmaa minipuuarkku
Harmaa minipuuarkku

12. Liimaa vedellä jatketulla liimalla arkun kanteen ja kylkiin mustapippuria ja kahvinporoja tms. Näin saat arkusta likaisen kuin se olisi nostettu maan uumenista esiin. Rapsuta kevyesti liika puru pois.

13. Jos haluat arkusta homeisen tai sammaleisen, niin kuin oma arkkuni, tuputtele siihen vielä sammalmaalia haluamiisi kohtiin.

Lisävinkki!

Tee arkkuun käärinliinat tai lisää sisälle luuranko. Voit myös koristella arkun, mikäli haluat siitä hieman prameamman.

Harmaa minipuuarkku
Harmaa minipuuarkku

Vastaa