You are currently viewing Taituri Minna Toivari loi Taito-mökin

Taituri Minna Toivari loi Taito-mökin

Teksti

Minna Toivari

Sari-Anne Nousiainen

Kuvat

Minna Toivari

Nukkekodin lumo verkkokaupassa on myynnissä Jyväskylästä kotoisin olevan Minna Toivarin suunnittelema ihastuttava kaksikerroksinen Taito-mökki.

Minna on monille tuttu sosiaalisesta mediasta Minna Miniatures -nimimerkin ja Sikuriina -blogin takaa sekä kauniisti muotoilluista nukeistaan. Hän järjestää nukke- ja miniatyyrikoulutuksia ja toimii nukkemuotoilun ja miniatyyrien opettajana Taitokeskus Jyväskylän ammatillisissa koulutuksissa.

Mikä sai Minnan luomaan oman nukkekodin, vaikka valmiitakin taloja olisi tarjolla paljon erilaisia?

Nuket kietoivat pikkusormen ympärille

Minnan nukkekotiharrastus alkoi yli 20 vuotta sitten. ”Tykkään tehdä käsilläni, ja nukkekodeissa minua kiehtoi mahdollisuus opetella laajasti uusia käsityötaitoja ja soveltaa jo tuttuja menetelmiä pieneen mittakaavaan”, hän paljastaa.

Jo harrastuksen alkumetreiltä saakka nukketalon asukkaat ovat kietoneet Minnan pikkusormen ympärille ja hänen lempipuuhaansa onkin ollut juuri nukkejen tekeminen. Minna kävi ensimmäisen posliininukkekurssin vuonna 1998. Jo tuolloin hänellä oli tulevan nukkekodin asukit mielessään. Nukkeinnostus vei lopulta Minnan suorittamaan käsityömestarin tutkinnon nukkemuotoilusta.

Tällä hetkellä Minnalla on viisi pientä mökkiä ja kolme isompaa taloa. ”Nikkaroin ensimmäisen kahden huoneen hirsimökin jäädessäni äitiyslomalle. Vanha mökki on edelleen lempitaloni, jota on remontoitu ja sisustettu vuosien varrella moneen kertaan”, hän kertoo. Osasta nukkekodeistaan Minna on luopunut matkan varrella, mutta uusia on tullut tilalle.

Pikkuinen kivitalo

Mökit ovat olleet Minnan suosikkeja nukkekotiharrastuksen alusta saakka, sillä niissä pääsee hänen mukaansa kokeilemaan vaihdellen uusia käsityötekniikoita, eri aikakausia ja eri materiaaleja, eikä projektin koko saa kyllästymään kesken kaiken.

Taito-mökin juuret ovat 10 vuoden takaa. Sen esikuvana on pikkuinen kivitalo, jonka runko jäi Minnalta vuosiksi unholaan. ”Tein mökin valmiiksi nukkekotikerhomme juhlanäyttelyyn, ja sitä tehdessä mietin, että samalla pohjalla olisi kiva kokeilla useita erilaisia variaatioita”, Minna muistelee. ”Idea Taito-mökistä syntyi uusia koulutuksia suunnitellessa. Halusin kurssitalon taipuvan moneen tyyliin ja muotoon”, hän jatkaa.

Nukkekoti, jonka on tehnyt Minna Toivari

Taito taipuu moneksi

Taito-mökin runko on monipuolinen askartelualusta, jota voi tuunata lähes rajattomasti. Sen pohjalevyn koko on noin A4. Mökin etu- ja sivuseiniä voi kääntää toisin päin ja vaihtaa näin ikkunoiden ja oven paikkaa. Yläkertaan voi tehdä aukon portaille, tuoda ne talon ulkopuolelle tai jättää ne kokonaan pois. Runko jää piiloon, ja lopputuloksessa näkyy vain tekijän oma käden jälki.

Taito-mökki on suunniteltu niin aloittaville harrastajille kuin konkareillekin. Jos harkitsee nukkekotiharrastuksen aloittamista, pienellä talolla on hyvä kokeilla. Konkareilla puolestaan tilat tahtovat loppua kesken, mutta pienelle mökille voi löytyä vielä sopiva kolo.

Vanerista valmistettu koottava nukkekoti

Taito-mökistä onkin syntynyt kivitalojen lisäksi muun muassa hirsimökkejä, lautamökkejä ja rapattuja taloja. Joihinkin on lisätty patioita ja paljukin, toisiin ulkohuussi, parveke ja pieni puutarha. Osa on vanhan pariskunnan kotina, toisissa asuu tonttuja. ”Valmistuneista taloista olen saanut myös paljon inspiraatiota omaan tekemiseen. Mielessä on muhimassa vielä useampi mökki-idea odottaen toteutumista!”, Minna paljastaa. Jäämme odottamaan Minnan luomuksia suurella mielenkiinnolla. ”Hashtagilla #taitomökki löytyy Instagramista erilaisia toteutuksia”, Minna vinkkaa.

Vanerista valmistettu nukkekoti

Pikkumökki kulkee helposti mukana

Minnan järjestämillä nukkekotikursseilla Taito-mökin kanssa pystyy käymään läpi paljon erilaisia tekniikoita pintamateriaaleista kalusteisiin, tekstiileihin ja sähköistykseen kohtuullisessa ajassa. Kursseille tullaan pitkänkin matkan takaa, ja Minnasta oli tärkeää, että mökki mahtuu kulkemaan matkassa.

Taito-mökin mitat on suunniteltu siten, että se kulkee mukana kestokassissa vaikkapa junassa tai bussissa. ”Tärkeää oli myös kotimaisuus”, Minna kertoo. Mökin osat tekee nukkekoteja valmistava Gepetto Kangasalta. Ne on valmistettu koivuvanerista laserleikkaamalla.

Hirsinen nukkekoti

Nukkeja ja miniatyyrikeramiikkaa

Minnan ohjaamat syksyn nukke- ja miniatyyrikoulutukset käynnistyvät elokuussa. Syyslukukauden ohjelmassa on nukkemuotoilua, miniatyyriposliininukkeja sekä uutena starttaa minikeramiikan ammatillinen koulutus. ”Taitokeskus Jyväskylässä voi harrastaa, täydentää ja syventää osaamistaan ammatillisilla koulutuksilla tai opiskella tutkintotavoitteisesti käsityöntekijäksi tai käsityömestariksi”, Minna kertoo. Kaikki syksyn kurssit ovat täynnä, mutta keväällä alkavat taas uudet kurssit.

Nukkekoti ja kaksi nukkea, jotka on tehnyt Minna Toivari
Minna Miniatures logo

Minnan tavoitat parhaiten sosiaalisen median kautta:

Instagramissa: @minnaminiatures

Facebookissa: MinnanMiniatyyrit

Minnan blogi: www.sikuriina.com

Nukkekoti takaa. Nukkekodin on valmistanut Minna Toivari.

Sinunkin luomuksesi Nukkekodin lumo -verkkokauppaan?

Onko sinulla näppärät sormet, joilla valmistat nukkekoteja tai miniesineitä? Mietitkö, miten ja missä voisit myydä niitä muille nukkekotiharrastajille?

Nukkekodin lumo tarjoaa myyntipaikan kotimaisille käsintehdyille nukkekotituotteille kohtuullisin kustannuksin.

Kiinnostuitko?

Kysy lisää: sarianne@nukkekodinlumo.fi, niin sovitaan yhteistyöstä!

Vastaa