You are currently viewing skylark miniaturesin moniosaaja Heli Lankinen
Kuva: Heli Lankinen

skylark miniaturesin moniosaaja Heli Lankinen

Teksti

Heli Lankinen

Sari-Anne Nousiainen

Kuvat

Heli Lankinen

Nukkekodin lumo myy Heli Lankisen (42) suunnittelemia tuunattavia skylark miniatures 3D -tulostettuja nukkekodin kalusteita. Valikoimassa on sänky ja yöpöytä, kaksi erilaista kaappia, sivupöytä, penkki, jakkara ja pönttöuuni. Kalusteita saa sekä 1/12 että 1/16 mittakoissa ja ne voi tuunata mieleisikseen kalkki- tai akryylimaaleilla.

Tämän artikkelin myötä pääsemme tutustumaan paremmin Heliin ja hänen luomuksiinsa. Mistä hän sai idean alkaa valmistaa 3D -tulostettuja nukkekodin kalusteita?

Lapsilta peritty Lundby vei mukanaan

Heli on monipuolinen käsityöläinen, jolla pysyy myös remonttivasara kädessä. Hän asuu tällä hetkellä Vantaalla ja minimaailmojen parissa hän on viihtynyt nyt jo muutaman vuoden. ”Olen tehnyt aina kaikkea käsilläni; remontoinut paljon 1:1 koossa, neulonut, ommellut, hoitanut puutarhaa ja siksi minimaailmojen rakentaminen tuntuu luontevalta jatkumolta, mutta kuitenkin ihan uudelta.”

Helin matka minimaailmaan alkoi hänen remontoidessaan lapsiltaan perimänsä Lundby -talon, kun nämä olivat kasvaneet ulos nukkekotileikeistä. ”Tapetoin seinät, tein puulattiat, tuunasin portaikon ja kaikki pinnat uusiksi. ”Remontin” ohessa tein muutamia huonekaluja pahvista, puutikuista ja muusta kotoa löytyneestä materiaalista”, Hän kertoo.

Minimaailmat ja nukkekodit ovat luojansa näköisiä. Yhdestä me kaikki kuitenkin olemme varmasti samaa mieltä, että nukkekotien parissa puuhastelu ei saa olla liian tiukkapipoista hommaa. Tätä mieltä on myös Heli. ”Minihommissa on ihana heittää realismi pois, ei tarvitse miettiä kestääkö seinämaali kostealla pyyhkimistä tai onko takan ympäristö paloturvallinen”.

Heli Lankinen

Vaihtelunmahdollisuus virkistää

Kun annat pikkusormen, se vie koko käden, sanotaan ja Helinkin kotona nukkekotien määrä on muutamassa vuodessa lisääntynyt yhdellä Lundbylla. Lisäksi hänellä on pienoishuoneita 1/12 koossa. Heli kertoo mieluisimmaksi asiaksi nukkekotiharrastamisessa mahdollisuuden vaihdella ja kokeilla erilaisia tekniikoita, materiaaleja ja tekotapoja. ”Minulla ei ole ehkä yhtä mieluisinta materiaalia ja valmistustapaa”, Heli miettii. ”Teen mielelläni kaikkea ja kaikesta materiaalista ja kokeilen uusia materiaaleja, työkaluja ja tekniikoita. Ehkä mieluisinta onkin vaihtelumahdollisuus”, hän jatkaa.

Huonekalujen valmistaminen kierrätysmateriaaleista on Helin mielestä todella mukavaa, mutta hän arvostaa myös sitä, ettei kaikkea tarvitse aina tehdä alusta asti. ”On ihana keksiä roskasta uutta, mutta joskus haluaisi päästä helpommalla ja hypätä suoraan tuunausvaiheeseen, jossa huonekalun runko on jo valmiina ja voi vain antaa mielikuvituksen lentää ja ratkaista, minkä värisenä tai tyylisenä kaluste herää eloon”. Tästä ajatuksesta syntyi myös skylark miniatures.

Nukkeodin penkki

skylark miniatures

Heli päätti kokeilla huonekalujen suunnittelua ja valmistusta itse kotona jo olleella 3D –tulostimella ja ensimmäisenä uunista ulos tuli sänky. ”Näin heti millaiseksi tuunaan sängyn, vähän kulahtaneeksi ja petivaatteiksi pehmoiset ja kutsuvat lakanat ja tyynyt ja lisäksi virkattu merinovillapeitto”, Heli kertoo ensimmäisestä luomuksestaan.

Helin suunnittelemat kalusteet eivät ole sattumanvaraisesti valikoituja, vaan niiden juuret ovat menneen aikakauden Ranskassa ja Englannissa. ”Monet Lundby –harrastajat, varsinkin Euroopassa, sisustavat talonsa retrotyylisesti. Suomessa sen sijaan näkee moninaisempia tyylejä”, Heli kertoo. ”Silmiini ei kuitenkaan osunut menneen aikakauden kodikasta ranskalaista ”chateau” tai englantilaista ”mansion” tyyliä tässä (1/16) koossa”, hän jatkaa.

skylark miniatures perustettiin syksyllä 2021 ja tuotteita on ollut myynnissä Etsyssa sekä tapahtumissa.

Nukkekodin rautasänky

Helpoutta ministelyyn

skylark miniaturesin tavoite on tuoda helppoutta miniatyyriharrastamiseen. Tuotteet ovat koottavia ja tuunattavia kalusteita ja kalustekittejä. Ajatuksena on, ettei miniharrastajan tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse. Osa tuotteista on valmiita kalusteita, jotka miniharrastaja voi vain maalata haluamansa tyyliseksi. Osa tuotteista on koottavia kittejä, joiden kokoamisessa tarvitaan hieman sorminäppäryyttä.

skylark miniatures -tuotteet sopivatkin erinomaisesti niille, jotka haluavat tuunata nukkekodista käsin oman näköisensä, mutta mielellään hyppäävät alkuvaiheen valmistusurakan yli suoraan maalaamiseen ja säästävät näin aikaa. ”Oli mahtava tunne, kun tuote muuttui tietokoneen ruudulta kädessäni olevaksi kalusteeksi. Mieleeni tuli, että jos itse ilahduin tästä näin paljon, voisinko tarjota samaa fiilistä muillekin?”, Heli kertoo alun pohdinnoistaan.

Nukkekodin kaappi

Tuoteperhe kasvaa ja kehittyy

Nukkekodin lumo -verkkokaupassa on tällä hetkellä myynnissä pelkästään 3D -tulostettuja skylark miniatures nukkekodin kalusteita, mutta heidän valikoimaansa kuuluu myös vaihteleva valikoima muilla tavoin valmistettuja sisustustuotteita. skylark miniatures -tuoteperhe kasvaa ja kehittyy ja valikoimaan onkin tulossa lisää pientuotteita täydentämään nukkekodin sisustusta. Mielenkiinnolla odotamme, mitä ihanuuksia Heli meille vielä loihtii.

Nukkekodin rautasänky ja nukke
logo

Helin tavoitat parhaiten sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta:

Sähköposti: skylark.miniatures@gmail.com

Instagramissa: @skylarkminiatures

Facebookissa: Skylark miniatures

Lisää skylark miniatures -tuotteita Etsyssa:

Etsy: SkylarkMiniatures

Nukkekodin pöytä

Sinunkin luomuksesi Nukkekodin lumo -verkkokauppaan?

Onko sinulla näppärät sormet, joilla valmistat nukkekoteja tai miniesineitä? Mietitkö, miten ja missä voisit myydä niitä muille nukkekotiharrastajille?

Nukkekodin lumo tarjoaa myyntipaikan kotimaisille käsintehdyille nukkekotituotteille kohtuullisin kustannuksin.

Kiinnostuitko?

Kysy lisää: sarianne@nukkekodinlumo.fi, niin sovitaan yhteistyöstä!

Vastaa