You are currently viewing Ruustukki Design – ”Rumaa ja rustiikkista”
Kuva: Hannele Lemmetyinen

Ruustukki Design – ”Rumaa ja rustiikkista”

Teksti

Hannele Lemmetyinen

Sari-Anne Nousiainen

Kuvat

Hannele Lemmetyinen

Nukkekodin lumon valikoima täydentyi Hannele Lemmetyisen (46) taitavasti käsintehdyillä nukkekodin kalusteilla ja pienesineillä. Valikoimassa on vanhanajan rautasänky, parisänky, heteka, retro hirvigobeliini, kynttelikkö ja tarvikesetti.

Hannele asustelee perheensä ja kahden koiransa kanssa Hattulan Parolassa. Ammatiltaan hän on metallialan artesaani, kivialan artenomi ja verhoilija. Lisäksi hän on suorittanut myös kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon. Hannele onkin todellinen monilahjakas taiteilija.

Tämän artikkelin myötä pääsemme tutustumaan paremmin Hanneleen ja hänen upeisiin luomuksiinsa ja saamme tietää, miksi Hannele ihastui juuri rumaan ja rustiikkiseen tyyliin.

Askartelijasta nukkekotiharrastajaksi

Hannele on omien sanojensa mukaan ollut askartelija aina. Nukkekotiharrastamiseen hän tutustui kymmenisen vuotta sitten. ”Ystäväni nukkekodit, jotka olivat kuin taideteoksia, innostivat minutkin mukaan harrastamaan”, hän kertoo alkuinnostuksestaan nukkekoteihin.

”Myös ajatus ”roskasta romuksi” oli mielestäni aivan mahtava. Nukkistelijoiden kyky nähdä roskassa jotakin uutta, valloitti minut täysin”, Hannele lisää.

Nukkekodin kynttelikkö

Talo, josta en luovu

Hannele on ehtinyt hankkia nukkekoteja jo kokoelmaksi saakka. ”Minulla on muutama talo, josta en luovu. Yksi on 1:12 kokoinen perustalo, jonka hommasin kun aloittelin harrastamista. Se on talo, jonne päätyy kaikki ostokset ja omien mallien prototyypit. Lisäksi minulta löytyy pari Lundbyä, joista toinen on suurinpiirtein ikäiseni ja toista tuunailen vanhaksi kartanoksi, hän kertoo”.

Uusimpana Hannelen kokoelmassa on Nukkekotiyhdistyksen 30-vuotisnäyttelyn näyttelytalo, jota hän rakentelee rivitaloelämän jälkeen enemmän omaksi kokonaisuudekseen. 

”Rakennan myös hitaasti mutta varmasti vanhaan kaappiin hullun taiteilijan taloa. Se on talo, johon testailen kaikenlaisten materiaalien toimivuutta ministelyssä”, Hannele lisää vielä yhden projektin jo muutenkin kunnioitettavan listaan.

”Rakastan tuunaamista”

Hannele myös keräilee ja kunnostaa rikkinäisiä nukkekoteja ja niiden ”elämää nähneitä” kalusteita. ”Kierrättämisen ja käsintekemisen lisäksi rakastan tuunaamista”, Hannele tunnustaa. ”Kunnostelen nukkekoteja käyttökelpoisiksi. Minulle se on kuin taulujen maalaamista, yhtä rentouttavaa”, hän jatkaa.

Nukkekodin parisänky

Ruustukki Design

”Meillä verhoillaan huonekalut, tuunataan vanhaa uudeksi, sekä valmistetaan uutta ja uniikkia. Täällä rakennetaan miniatyyrit, kunnostetaan nukkekodit, sekä opetetaan myös muita” Ruustukki Design kertoo verkkosivuillaan.

Ruustukki Design on yhden naisen käsityöalan yritys Hattulassa. Sen päätoimiala on huonekaluverhoilu, mutta koronan jäljiltä yrityksen toimiala on muokkaantunut enemmän myös taidekäsityön puolelle. Ruustukki Design valmistaa koriste-esineitä aikuisille miniatyyriharrastajille. Koska tuotteiden valmistamiseen on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja, eikä materiaalien alkuperää voida selvittää, eivät tuotteet sovi pienten lasten leikkeihin.

Tärkeintä kierrätettävyys ja ekologisuus

Ruustukki Designin “rumissa ja rustiikkisissa” tuotteissa tärkeintä on kierrätettävyys ja ekologisuus. Materiaaleina hyödynnetään mahdollisimman paljon kierrätettyä, itse tehtyä ja luonnosta löydettyä”, esittely jatkuu.

”Rumista ja rustiikkisista” miniatyyreista on tullut tärkeä osa yritystäni”, Hannele myöntää. Hannele kertoo myös kokevansa uniikkien ja pienten sarjojen tekemisen eniten omaksi jutukseen. 

Nukkekodin heteka

”Ruma ja rustiikkinen”

Hannele muotoilee taidokkaasti rautalangasta nukkekodin huonekaluja kuten vanhanajan rautasänkyjä ja hetekan. Metalli- ja kivialan koulutusten ansiosta kovat materiaalit ovatkin Hannelelle tutumpia ja siksi rautalanka on yksi tärkeimmistä hänen käyttämistään materiaaleista.

Hannelen nukkekodin kalusteet näyttävät vanhoilta ja kuluneilta ja minusta ne eivät ole rumia sanan varsinaisessa merkityksessä. Ne ovat nähneet elämää ja siinä onkin niiden viehättävyys. ”Ruma ja rustiikkinen tyyli  oli aluksi hiljainen vastalause nykymaailman tavalle esittää elämä vain kauniina ja täydellisenä. Myös nukkekotimaailma oli mielestäni liian karkkimaisen kaunis, se ei oikein sopinut omaan tyyliini. Päätin tehdä aluksi vain itselleni jotakin ihan erilaista, mutta sitten homma lähti hiukan lapasesta”, Hannele kertoo. ”Tyylissäni näkyy myös varmasti tykästymiseni naisvistiseen taiteeseen, joka on mielestäni erityisen oivaltavaa”, hän jatkaa.

Nukkekodin vanhanajan rautasänky ja patja

Tavoitteena kierrätysaskartelun paluu

Hannele kertoo tavoitteekseen saada ihmisiä palaamaan vanhan kunnon kierrätysaskartelun pariin ja askartelijoita oivaltamaan, miten paljon ympäriltämme löytyy käyttökelpoista materiaalia kaikenlaiseen ”väkästelemiseen”.

Nukkekodin lumon kaltaiselle verkkokaupalle, joka myy materiaaleja nukkekodin ja pienoisesineiden rakentamiseen, se että ihmiset tekisivät kaiken roskasta, olisi ikävämpi asia. Henkilökohtaisesti kannustan toki hyödyntämään kaiken eteen tulevan materiaalin niin arjen roskat ja tilpehöörit kuin luonnonkin antimet. Se tuo monipuolisuutta näpertelyyn ja vähentää kivasti roskaakin!

Onneksi on Hannelen kaltaisia taiteilijoita, jotka tarjoavat töitään myyntiin. Näin myös minun verkkokauppaani on rantautunut kierrätysmateriaaleista valmistettuja upeita kotimaisia käsitöitä.

Nukkekodin hirvigobeliini

Ruustukki Design

Verkkosivut: www.ruustukkidesign.com

Facebook: @RuustukkiDesign

Instagram: @ruustukkidesign

Nukkekotiblogi: www.ruustukkidesign.com/blogi

Nukkekodin vanhanajan rautasänky ja patja

Sinunkin luomuksesi Nukkekodin lumo -verkkokauppaan?

Onko sinulla näppärät sormet, joilla valmistat nukkekoteja tai miniesineitä? Mietitkö, miten ja missä voisit myydä niitä muille nukkekotiharrastajille?

Nukkekodin lumo tarjoaa myyntipaikan kotimaisille käsintehdyille nukkekotituotteille kohtuullisin kustannuksin.

Kiinnostuitko?

Kysy lisää: sarianne@nukkekodinlumo.fi, niin sovitaan yhteistyöstä!

Vastaa